Deur dicht, winkel open: "We hebben nu veel meer aanloop."
Aline Bus, eigenaresse van vintagewinkels Onder de Linde en Tien, onderneemt graag zo duurzaam mogelijk. Sinds vorig jaar heeft ze een nieuw wapen in de strijd: een bordje aan de (dichte) deur met de tekst ‘Welkom. Wij zijn open. De deur is dicht om energie te besparen’. Het bordje blijkt zijn vruchten af te werpen. “We hebben meer aanloop. Mensen zien nu duidelijker dat de winkel open is”, zegt Bus. De bordjes, die de koude buiten moeten houden, zijn gratis op te vragen via Groningen Werkt Slim.
Dik tien jaar geleden opende Bus in de Steentilstraat haar eerste vintagewinkel: Onder de Linde. Hier hangen vooral unieke en bijzondere vintage-items in de rekken: van een wollen mantelpakje uit de jaren ’50 tot een stijlvolle zijde jurk uit de jaren ’60. Door een grote verbouwingsopruiming, waarbij een deel van de collectie was afgeprijsd tot 10 euro, kwam ze op het idee voor Tien, een unieke en hippe vintagewinkel waar álle kledingstukken 10 euro per stuk kosten. Tien zit naast Onder de Linde.
Zo lang Bus zich kan herinneren, heeft ze in de herfst en ’s winters de deuren van haar winkels dicht. “Dat doe ik heel bewust, om energie te besparen. Dat is voor mij ook iets heel logisch, zo ben ik opgegroeid; wees zuinig met wat je hebt.” Toch heeft ze pas vorig jaar via Groningen Werkt Slim het bekende ‘winkel open/deur dicht-bordje’ aangevraagd. Een uitkomst, zo ervaart ze nu. “Die deur had ik toch al dicht. Maar door het bordje zien mensen wel duidelijker dat we open zijn. Ik merk echt dat we nu meer aanloop in de winkel hebben dan daarvoor.”
De dichte winkeldeuren zijn voor Bus niet de enige manier om zo duurzaam mogelijk te ondernemen. Om te beginnen is vintage kleding zélf natuurlijk al duurzaam. Bus: “De kledingindustrie is enorm vervuilend, zo niet de meest vervuilende industrie. Wist je dat bij de productie van een enkele jeans alleen al 7.000 liter water nodig is?” En nog een feitje: “Ik heb weleens uitgerekend dat van alle tweedehands katoen dat ik bij Onder de Linde verkoop er zoveel water wordt bespaard dat iemand daarvan 465 jaar lang dagelijks kan douchen.”
Verder probeert Bus haar steentje bij te dragen door alleen maar ledverlichting te gebruiken en zo min mogelijk afval te produceren. Kapotte en onverkochte kleding gooit ze niet weg, maar brengt ze naar Goud Goed. “Het gaat denk ik om zo’n 25 kilo aan kleding per kwartaal. Via Goud Goed krijgt het textiel een tweede leven: het wordt gerecycled tot bekleding voor kantoormeubilair. Circulariteit ten top dus.”
Ook een deur-dichtbordje?
Staan jouw (winkel)deuren vaak onnodig open? Bestel dan nu het gratis deur-dichtbordje inclusief bevestigingsmateriaal en bespaar flink op je energierekening.