Zon op Dak in Leek: ondernemers bundelen krachten voor duurzaamheid
Energieadviseur Pieter van Haaren legt uit hoe ondernemers op bedrijventerreinen in de provincie samen kunnen werken aan onder andere zonne-energie, mobiliteit en vergroening van hun terrein.
Van Haaren noemt als voorbeeld het recent uitgevoerde project Zon op Dak in Leek: “Dat is een collectief initiatief dat wij hebben opgezet om ondernemers te ondersteunen bij het verduurzamen van hun bedrijfspand. Het project richt zich voornamelijk op het plaatsen van zonnepanelen op bedrijventerreinen, maar het gaat veel verder dan dat. Het doel is om bedrijven te helpen energie te besparen en te verduurzamen, en dat in een collectieve aanpak.”
Hoe is het idee voor Zon op Dak ontstaan?
“Zon op Dak is voortgekomen uit een breder programma (PVB), ondersteund door de Rijksoverheid, waarbij we bedrijventerreinen in de provincie Groningen verduurzamen. Ondernemers hebben vaak dezelfde vragen en uitdagingen rondom duurzaamheid, zoals energiebesparing, het vergroenen van hun terrein of het verduurzamen van hun wagenpark. Door hen samen te brengen, creëren we een gezamenlijke aanpak die efficiënter en voordeliger is. In dit geval hebben we bedrijven op het bedrijventerrein Leeksterveld en Leeksterhout geholpen met de installatie van zonnepanelen.”
Hoe verloopt zo’n collectieve aanpak in de praktijk?
“In samenspraak met een gemeente bekijken we welk bedrijventerrein verduurzaamd kan worden. Vervolgens inventariseren we wat er speelt op dat bedrijventerrein. We organiseren sessies waarbij ondernemers hun wensen en behoeften bespreken. Vaak zien we dat meerdere bedrijven interesse hebben in dezelfde oplossingen, zoals zonnepanelen. In Leeksterveld hebben we vervolgens lokale installateurs, zoals Roose & Roose, ingeschakeld om een aantrekkelijk collectief aanbod te doen. Door dit gezamenlijk aan te pakken, krijgen de ondernemers een lagere prijs en wordt het hele proces veel makkelijker.”
Dat klinkt als een slimme manier van werken. Zijn er naast zonnepanelen nog andere thema’s waar jullie aan werken?
“Zeker, naast energieopwekking kijken we ook naar thema's zoals mobiliteit, waterbeheer en afvalreductie. Veel ondernemers willen hun wagenpark verduurzamen of hun bedrijfsterrein vergroenen. Zo zijn we momenteel bezig met plannen om meer groen toe te voegen aan het terrein, wat ook bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van het gebied. Ook zijn er bedrijven die willen samenwerken op het gebied van afvalreductie en circulariteit.”
“Duurzaamheid is breder dan alleen energie. We kijken ook naar zaken zoals wateroverlast en hittestress op bedrijventerreinen. Het doel is om collectief bedrijventerreinen toekomstbestendig te maken, zodat ze aantrekkelijk blijven voor nieuwe bedrijven en bijdragen aan een duurzamere provincie.”
Gaan jullie dit project ook op andere plekken in de provincie uitrollen?
“Absoluut. Leeksterveld en Leeksterhout zijn slechts één voorbeeld. We willen dit op zoveel mogelijk bedrijventerreinen in de provincie Groningen toepassen. Elk terrein is anders, dus we passen onze aanpak aan per locatie. Soms werken we met al bestaande bedrijvenverenigingen, maar als er geen vereniging is, beginnen we gewoon bij het opzetten van een netwerk, bijvoorbeeld met een informele bijeenkomst zoals een barbecue.”
Koene Design: voorop blijven lopen
Patrick Koene, eigenaar van Koene Design in Leek, ervaart veel voordelen door deel te nemen aan het Zon op Dak-project. Zijn bedrijf, gespecialiseerd in zakelijke meubelstoffering voor interieurbouwers, architecten en meubelfabrikanten, werkt vaak voor overheid en semi-overheden. Duurzaamheid is voor hem daarom een belangrijk thema. "Ik wil voorop blijven lopen, ook richting onze klanten", zegt Koene. Met het project wil hij zijn pand van 1040 m² volledig verduurzamen door middel van zonnepanelen en warmtepompen.
Koene waardeert de samenwerking met lokale ondernemers, omdat dit de kosten drukt en de verduurzaming van het hele terrein stimuleert. Hoewel het project door marktfluctuaties iets is uitgesteld, blijft Koene vastberaden. "De combinatie van duurzame energie en een lagere CO2-voetafdruk past bij de circulaire toekomst van ons bedrijf", aldus Koene.
BMD Advies: zelf het goede voorbeeld geven
Ook Peter Frank van Benthem van BMD Advies heeft goede ervaringen met het project Zon op Dak. Zijn bedrijf, dat zich onder andere richt op milieuregelgeving en energieadviezen, was al langer bezig met verduurzaming en zag in dit project een kans om verdere stappen te zetten in de energietransitie.
Als adviseur op het gebied van milieuregelgeving en energie, zag hij de kans om niet alleen anderen te adviseren over duurzaamheid, maar ook zelf stappen te zetten. “Je kunt moeilijk bedrijven aansporen om te verduurzamen als je zelf niet het goede voorbeeld geeft,” zegt Van Benthem.
BMD Advies heeft inmiddels zonnepanelen geïnstalleerd op het kantoor in Leek. Deze worden onder meer gebruikt om de elektrische bedrijfsauto’s van het bedrijf op te laden. “Het mooie van dit project is dat we nu niet alleen het net ontlasten, maar ook direct onze auto’s opladen met zonne-energie”, legt Van Benthem uit. Hij ziet in het project de kracht van regionale samenwerking: “Als we allemaal kleine stappen zetten, maken we samen een groot verschil.” Hij moedigt andere bedrijven aan om ook deel te nemen aan dit soort initiatieven en zo bij te dragen aan een duurzamere toekomst.
Ook verduurzamen? Doe mee!
We zijn een pilot gestart voor collectieve verduurzaming op bedrijventerreinen Leeksterhout en Leeksterveld. Wil je als ondernemer meedoen? Neem dan contact op met de aanjager van Groningen Werkt Slim: Ada Kruiter, 06 – 37 23 63 37 of ada@groningenwerktslim.nl.