Navigatie overslaan

Deze site gebruik cookies om je beleving te verbeteren.

Horeca

Imono: van Chinees-Indisch naar duurzaam sushiparadijs

Gepubliceerd in: GROC, 8 juli 2025
Restaurant Imono is continu bezig zichzelf opnieuw uit te vinden. En dat zie je niet alleen terug op de menukaart, maar ook aan de sprongen die het restaurant maakt op het gebied van duurzaamheid!

Restaurant Imono, één van de allereerste sushirestaurants van Groningen, is continu bezig zichzelf opnieuw uit te vinden. En dat zie je niet alleen terug op de menukaart, maar ook aan de sprongen die het restaurant maakt op het gebied van duurzaamheid. De nieuwste aanwinst: een p1-meter, waarmee je nauwkeurig je energieverbruik in de gaten kunt houden.

Imono zit in de Gelkingestraat en wordt gerund door Victor Wu. In de jaren ‘80 kwamen zijn ouders vanuit China naar Nederland, en begonnen op deze plek een Chinees-Indisch restaurant. Wu nam in 1995 het stokje over. In 2009 veranderde hij het in een sushirestaurant, één van de eerste in Groningen. Zeker van dat formaat: in het restaurant is plek voor 200 gasten.

Gouden greep

Het concept van het Chinees-Indische restaurant was op dat moment op zijn retour, en sushi maakte juist een grote opmars in Nederland. “Het was een gouden greep”, zegt Wu.

“In het begin kwamen vooral dames eten. Die vonden het prachtig, want sushi is gezond”, blikt Wu terug. “Op een gegeven moment namen ze ook hun vriendjes mee, en nu, vijftien jaar later hebben we een heel gemengd publiek.”

Een gemengd publiek dat zich tegoed doet aan de grote variatie aan gerechten op de kaart. Sushi in alle soorten en maten, maar ook gegrilde gerechten, dimsum (Chinese gestoomde hapjes), fingerfood en saté. “Wij proberen elke keer weer wat nieuws te verzinnen, in te spelen op trends en onszelf te vernieuwen.”

Dat doet het restaurant ook op het gebied van duurzaamheid. Wu vindt het zowel financieel gezien handig om energie te besparen, maar hij vindt het ook belangrijk om zijn steentje bij te dragen aan een groenere wereld. Onlangs kreeg Imono een energieadvies van Groningen Werkt Slim. En dat niet alleen, het restaurant kreeg drie p1-meters, aangesloten in de verschillende meterkasten in de zaak.

Mooi spul

“Mooi spul”, noemt Wu het. “Want hiervoor wist ik niet hoeveel energie er verbruikt werd per onderdeel van het restaurant. En nu kan ik het goed bijhouden en ben ik er veel bewuster mee bezig.” Elke dag kijkt hij even op de bijbehorende app. Zo kan hij bijvoorbeeld heel duidelijk zien wanneer de piek in het stroomverbruik is. “Tussen 18.00 en 20.00 uur, als het restaurant vol zit.”

Wat hij ook handig vindt: met behulp van de p1-meter komt hij erachter hoeveel capaciteit er nog over is om apparatuur te vervangen met elektrische apparaten. De keuken is bijvoorbeeld nog vrij oud, en er wordt nog veel op gas gekookt. “Nu weten we dat er nog voldoende ruimte over is op het stroomnet om over te schakelen op elektrisch. En dat hopen we binnen een jaar te realiseren.”

Ook een gratis energieadvies én P1 Meter ontvangen?

Maak vandaag nog een afspraak. Onze energieadviseur komt langs wanneer het jou uitkomt en helpt je meteen op weg met het instellen en uitlezen van je nieuwe P1 Meter. Heb je meteen weer grip op het energieverbruik van jouw bedrijf!